Haber

Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Pekin: Suriye ile normalleşme için seçim beklenmemeli

Radyo Sputnik’te yayınlanan İsmet Özçelik’le Ankara Farkı programına, Genelkurmay Eski İstihbarat Lideri İsmail Hakkı Pekin konuk olarak katıldı. Pekin programda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye harekatına ve bölgedeki istikrarlara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

MHP Genel Lideri Bahçeli’nin “Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile kurduğu temas doğru bir temastır, arkası getirilmelidir. Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile de görüşme masası açılmalıdır” çıkışına dikkat çeken Pekin, bunu engellemeye çalışacak olan ülkeler olduğunu bildirdi. Bu ülkelerin Türkiye’nin bölgede kelam sahibi olmasını ya da bölgedeki yangının söndürülmesini istemediğini belirten Pekin, şunları söyledi:

“Bahçeli’nin çıkışı çok değerli. Halkımıza da anlatmamız lazım. Hem Sayın Cumhurbaşkanı’nın hem de Sayın Bahçeli’nin bu mevzuda cesaretlendirici kelamları bana nazaran çok kıymetli. Natürel gereken çalışmalar yapılıyordur fakat gecikmememiz lazım. Bu hususta Arap dünyasına da muhtaçlığımız var. Zira sonuçta Suriye’nin yeni baştan yapılanması gerekiyor. Bu ortada bu işi engelleyecek olan Amerika, İsrail, Fransa var. Zira hiçbirisi Türkiye’nin burada kelam sahibi olmasını ya da buradaki yangının söndürülmesini istemiyorlar. Yakında Rusya-Ukrayna ortasında ateşkes ilan edilecek. Batı’nın, Amerika’nın çatışmaya gereksinimi var. Çatışma bölgeleri de muhtemelen Ortadoğu, Güney Kafkasya ve Orta Asya. Çok büyük komplolarla karşı karşıya kalabiliriz diye değerlendiriyorum. Onun için Suriye ile olağanlaşma bir an önce, seçim beklenmeden yapılması gerekir diye değerlendiriyorum.”

‘Merkezi hükümetleri güçlendirmeliyiz’

Türkiye’nin kendi hudutlarını korumak için Suriye’yi desteklemesi gerektiğini kaydeden Pekin, “Merkezi hükümetleri güçlendirmemiz gerekiyor. Yoksa tam da Amerika’nın ve küreselcilerin istediği üzere olur. Zira onlar ulus devletlerin parçalanmasını, birkaç kesime etnik yahut mezhebi temelde ayrılmasını; münasebetiyle daha rahat sömürülmesini istiyorlar. Merkezi hükümetlerin koyduğu birtakım bariyerlerin aşılarak direkt bu etnik yapıda kurulan küçük devletçiklerle süreç yapmayı ve onların istedikleri üzere kullanmayı değerlendiriyorlar. Dünyada istedikleri üzere at oynatmayı ve bir sömürge sistemi ortaya koymayı istiyorlar. Biz aslında Suriye için bir şey yapmıyoruz. Kendimiz için bir şey yapıyoruz. Kendi sonlarımızı korumak için Suriye’yi desteklemek gerekiyor. Esad’ı bir halde kabul edip onunla anlaşmak gerekiyor. Bunu Suriye için, Esad için yapmıyoruz. Kendimiz için yapıyoruz. Türkiye’de 4 milyona yakın sığınmacıdan bahsediliyor. Onların kendi topraklarına dönmesi için yapıyoruz ve münasebetiyle da Türkiye’yi rahatlatmak için yapıyoruz. Kendimizin çabucak tabanında terörist yatağı olacağına orada demokratik bir devlet olması ya da merkezi hükümeti güçlü, kendi asayişini kendi sağlayan, hudutlarını koruyan dost bir devlet olması Türkiye’nin her vakit çıkarınadır” şeklinde konuştu.

‘Bölge ülkeleri birlik olursa, ABD Afganistan’daki üzere kaçar’

Bölgedeki terör faaliyetlerinin ancak Amerika’nın terör örgütlerine mali, siyasi ve lojistik dayanağı kesmesi ile son bulacağını savunan Pekin, bölge ülkelerinin müşterek davranması gerektiğini lisana getirdi. Pekin, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Siz sınırdan uzaklaştırıyorsunuz. Ellerinde olan silahların menzili dışında bırakıyorsunuz lakin yarın daha uzun menzilli silahlar elde ederler, yeniden atarlar. Bunun yolu; Amerika’nın bunlarla irtibatının kesilmesi. ABD’nin bunlara mali yardımı, siyasi yardımı, lojistik takviyesi kesmesi gerekiyor. Amerika bu bölgede olduğu sürece, bu devam edecek. Bir kere bunu çıkartabilir miyiz? Askeri olarak çıkartmamız çok güç. Ancak siyasi olarak şayet bölge ülkeleriyle birlikte oturup bir ittifak meydana getirebilirsek, Türkiye, Suriye, Rusya, İran birlikte hareket edersek Amerika buradan çıkmak durumunda kalır. Amerikan planlarını bozmanın yolu bu. Bölge ülkeleri birlikte hareket ederse ABD motamot Afganistan’daki manzaralardaki üzere pılısını pırtısını toplar masraf. Hatta bir kısmını da bırakarak kaçar diye değerlendiriyorum. Kâfi ki bir ve bir arada olalım.”

‘Astana platformu güçlendirilmeli’

Suriye’de sorunun tahlili için Astana platformunun güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Pekin, şu tabirleri kullandı:

“Ana tahlil; Amerika’nın oradan çıkması. Bunun için Astana platformu güçlendirilmeli. Bu ortada, Sisi’nin ve Mısır’ın da devreye girmesi bizim açımızdan çok değerli. En hoş tahlil bu. Bunu yaparsak Yunanistan’a karşı da, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki ve Adalar denizindeki faaliyetlerine karşı da bir örnek oluşturmuş oluruz. O da ayağını denk alır diye düşünüyorum. Ayrıyeten Orta Asya ve Kafkas ülkelerinde de Amerika’nın çatlaklar yaratmasının önüne geçebiliriz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu